Zang (klassiek)

Doelgroep: Jongeren en volwassenen vanaf 16 jaar
Duur: Schooljaar
Lesduur: In overleg met docent
Docent(en): Aimée Hautvast
De klassieke stem

Al decennialang gebruiken we de stem om ons zelf uit te drukken. De stem komt het dichtstbij onze emoties en kan ons raken op wijzen die soms moeilijk te beschrijven zijn. Klassiek zang is hier een voorbeeld van. Voordat de microfoons werden uitgevonden waren zangers genoodzaakt om met uitmuntende zangtechniek hoorbaar te zijn boven een ensemble of orkest. Dit vergde ontzettend veel beheersing over en kennis van de stem. Vandaag de dag wordt deze vakkundigheid in het zingen nog steeds beoefend. Bekende sterren als Pavarotti, Montserrat Caballé, Maria Callas, Franco Corelli, Joan Sutherland, Plácido Domingo enzovoorts, hebben de wereldpodia verovert en hebben mensen in ontroering gebracht met de schoonheid van hun stem.

Luister jij met liefde naar klassieke muziek en wil je ontdekken of er in jou een stem zit die in volle glorie prachtige lage of hoge tonen teweeg kan brengen? En zing jij graag in andere talen zoals het Duits, Frans, Italiaans, Engels, Spaans e.d.? Dan is klassieke zang misschien wel iets voor jou.

Aanmeldvoorwaarden
Vanaf 16 jaar ben je welkom om lessen te komen volgen. Klassiek repertoire is vaak nog te belastend voor jongere stemmen.

Verder is iedereen van elk niveau welkom. Misschien is het voor jou wel de eerste keer dat je klassiek zang wilt uitproberen. Het kan ook zijn dat je al koorervaring hebt of al eerder zanglessen hebt gevolgd. Onze zangdocente Aimée Hautvast verwelkomt iedereen die graag iets (nieuws) wilt leren en zijn of haar grenzen durft te verleggen. Mocht je moeite hebben bij het lezen van noten, dan studeert zij de muziek met je in op basis van het gehoor. Ze kan passages voor je inspelen en/of voorzingen welke je kan opnemen tijdens de les. Hiernaast is er tegenwoordig ook veel materiaal op YouTube te vinden dat je kan helpen bij het instuderen van een melodie. 

Bladmuziek

Tijdens de les overleg je met de docent wat je wilt gaan zingen. Je kunt iets kiezen uit het repertoire van de docent, maar je kunt ook zelf repertoire meenemen. Denk hierbij aan opera-aria’s, oratorium en/of Lied repertoire. Mocht jouw kennis van klassieke zangstukken nog niet groot zijn, dan zal de docent je helpen bij het uitzoeken van geschikt repertoire. Er zijn tegenwoordig online platfora waar je muziek gratis van kan downloaden. Kosten voor bladmuziek kunnen niet bij de docent of de muziekschool worden gedeclareerd. Indien je in een klassiek koor zingt, dan kan je bijvoorbeeld passages meenemen waar je moeilijkheden bij ondervindt.

Waar en wanneer worden de lessen gegeven?

De privélessen worden ingepland in overleg met de docent.

Van wie krijg je les?

Klassiek geschoold zangeres Aimée Hautvast. Aimée is cum laude afgestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag en werkt, naast het lesgeven, als professioneel uitvoerend musicus.

Algemene informatie

Tijdens de les worden stem technische vaardigheden getraind en komen onderwerpen als ademhaling en postuur aan bod. De lessen zijn gericht op het verbeteren van zang technische kwaliteiten, op het trainen van muzikaliteit en het gehoor. Verder zullen de ‘periodieke stijlen’ in de klassiek muziek worden behandeld. Wat zijn de effecten hiervan op het zingen van een aria, Lied of oratoriumstuk? Mocht je voorkeur hebben voor één stijl of genre, dan is dit geen probleem. Niets is verplicht. Mocht je je kennis willen verbreden, dan kan je samen met de docent verschillend klassiek repertoire gaan uitproberen.

Verder ligt het aan jou hoe veel tijd je aan thuisstudie wilt besteden. Na de les kunnen er opdrachten voor thuis mee worden gegeven, maar het uitvoeren hiervan is niet verplicht. Je bent verantwoordelijk voor je eigen ontwikkeling.

Terug naar overzicht Aanmelden