Piano

Doelgroep: vanaf 5 jaar t/m volwassenen
Duur: schooljaar
Lesduur: 20 of 30 minuten per week, vanaf 18 jaar: 30 minuten per week of per 2 weken, of knipkaart
Docent(en): Carlijn Budde, Deodora Flipse, Haiko Boonstra, Pepijn van Vilsteren en Karin de Goede

De piano biedt met z’n 88 toetsen de mogelijkheid een vrijwel onbeperkt arsenaal aan klanken tevoorschijn te toveren: van woest virtuoos tot fluweelzacht getokkel. Minstens zo divers is het stijlrepertoire dat er voor piano verkrijgbaar is.
Van klassiek tot pop, alles kan aan bod komen in de les, afhankelijk van de eigen voorkeur.
Misschien:
– heb je nog geen piano, maar wil je het graag uitproberen. Lees de uitgebreide info op de website m.b.t. aanschaf instrument.
– staat er al jaren een piano in huis en wil je uiteindelijk méér dan alleen een meubelstuk…
– wil jij jezelf leren begeleiden op de piano bij je favoriete popsong
– heb je als kind pianoles gehad en wil je je kennis en kunde nieuw leven inblazen

 

Piano

 

De piano is een snaarinstrument. Je zou misschien zeggen een toetsinstrument, maar in de kast zitten een heleboel snaren (die weliswaar bespeeld worden via de toetsen), vandaar de naam. Voorloper van de moderne piano was  de zgn. ‘pianoforte’, rond 1700 gebouwd door de Italiaan Bartolomeo Cristofori. In de muziektaal, het italiaans, betekent ‘piano’: zacht en ‘forte’: hard. Je kon er dus zowel zacht als hard op spelen en die dynamische variatie was nieuw t.o.v. de reeds bestaande klavierinstrumenten als b.v. het klavecimbel. In de ongeveer 150 jaar daarna ontwikkelde het instrument zich tot onze huidige, moderne piano (dat ‘forte’ wordt voortaan gemakshalve weggelaten) en nam het klankvolume alleen maar toe.
Een piano heeft minimaal twee pedalen, soms drie. Het linkerpedaal noemen we het ‘dolcepedaal’ en maakt de toon zachter. Het rechterpedaal heet het ‘sustainpedaal’ of ‘demperpedaal’ en daarmee kun je tonen langer laten doorklinken. Sommige instrumenten bezitten ook nog een zgn. ‘studiepedaal’ in het midden. Bij indrukken komt er een vilten lap tussen snaren en hamerkoppen, waardoor de toon heel zacht wordt. Ideaal voor nachtmuzikanten of in geval van overgevoelige buren….
Naast piano’s bestaan er ook grotere modellen met een liggende klankkast, die we ‘vleugels’ noemen. I.t.t. de verticaal gespannen snaren in de staande pianoklankkast, liggen de snaren van de vleugel horizontaal  en zijn ze langer, wat meer klankpotentieel oplevert: een rijkere toon. Vleugels zijn over het algemeen veel duurder dan piano’s.

Is een instrument nodig voor les?

Wie les op een instrument gaat volgen, kan niet zonder een instrument; je moet immers dagelijks studeren! Het is dus noodzakelijk om een instrument aan te schaffen óf te huren.

Wat is een goede piano?

Het fijnste is om op een akoestische piano te spelen . De aanslag van de toetsen is heel anders dan die van een elektrische piano: je voelt namelijk het hele gewicht van de toets. Met de verregaande ontwikkelingen in de digitale technologie zijn de meeste elektrische piano’s tegenwoordig voorzien van samples van de beste akoestische piano’s en hebben ze iets van een mechaniek. Echter, het geluid van echte snaren en van een houten klankbodem heeft een klank die individueel is voor elk instrument en gewoon niet is na te maken.
Er zijn  tegenwoordig ook zgn. Silent systemen. Dit zijn volledig akoestische instrumenten, met als technisch voordeel dat je er een koptelefoon op kunt aansluiten, om zo volledig geruisloos voor de omgeving te kunnen studeren. Deze piano’s zijn wel wat duurder dan de reguliere akoestische instrumenten.

Hoe kom je aan een goede piano?

Er zijn pianowinkels waar de mogelijkheid bestaat een piano te huren, met de mogelijkheid tot koop. Koop je in tweede instantie dat instrument dan wordt de betaalde huur (deels) verrekend. Handig in geval van jonge kinderen.
Winkels zijn oa.:
Evert Snel in Werkhoven, Clavis op het industrieterrein Laagraven bij Nieuwegein, Jef Slijderman in Houten en Ton van Ginkel in Wijk bij Duurstede.
Advies kun je altijd inwinnen bij je toekomstige docente, maar bij de aanschaf van een nieuw instrument kan de pianohandelaar zelf een passend instrument bij het beschikbare budget adviseren. In geval van aanschaf van een tweedehands instrument  (vooral via particulieren) is het zaak een vakkundig pianostemmer in de arm te nemen, die het instrument aan een grondig onderzoek onderwerpt. De piano bezit n.l. een complex mechaniek, waarbij oneffenheden vaak niet eenvoudig waarneembaar zijn.

Wat kost een piano?

Een nieuw instrument is verkrijgbaar v.a. ongeveer 3.500 euro. Voor occasions ligt dit bedrag rond de 1500 euro. Websites van de diverse pianozaken geven daarover actueel uitsluitsel.

Zijn er bijkomende kosten/benodigdheden?

Een akoestische piano moet jaarlijks (tweejaarlijks bij intensief pianospel) gestemd worden. Prijzen liggen rond de 75 euro per stembeurt. Vaak is het prettig om een stemmer te betrekken van de pianohandel waar het instrument gekocht is. Gebruikelijk is dan, dat de eerste  stembeurt bij de aanschaf is inbegrepen.
Daarnaast is er bladmuziek nodig ( gemiddeld zo’n 2 tot 3 boeken per leerjaar) en is het handig om een CD-speler in huis te hebben, i.v.m. de meespeel-CD’s, behorende bij sommige pianomethoden.

Hoe vaak/lang studeren?

Vooral bij jonge kinderen is het in het begin zoeken naar een oefenritme thuis. Dit hoort erbij. Regelmaat is, zeker in het begin,dan ook belangrijker dan duur. Geadviseerd wordt  gemiddeld zo’n vijf studiemomenten per week aan te houden, naast de lesdag. Belangrijk en stimulerend daarbij is ook de coachende rol van de ouder/verzorger, ook als die weinig of geen kennis van muziek in huis heeft. Samen met je kind naar pianomuziek luisteren of een keer naar een kinderconcert met piano gaan kan ook heel enthousiasmerend werken!
Een vast oefentijdstip helpt kinderen eveneens om het oefenen tot een vast , dagelijks ritueel te maken.
De oefentijd is voor iedereen verschillend, maar bij kinderen denken we aan een opbouw van 10 minuten tot een half uur per dag in het eerste jaar.

Waar worden de lessen gegeven?

De pianolessen worden van maandag t/m zaterdag gegeven in MFA “Kersentuin” Camminghalaan 27B, 3981 GD in Bunnik.

Van wie krijg je les?

Deodora Flipse (maandag, woensdag en 1 keer per maand op zaterdag), Carlijn Budde (dinsdag en woensdag), Haiko Boonstra (vrijdag en zaterdag) Pepijn van Vilsteren (woensdag) en Karin de Goede (dinsdag) zijn de pianodocenten van de muziekschool.

Deodora Flipse studeerde piano aan het Utrechts Conservatorium en speelde vervolgens in diverse muziektheaterproducties. Naast pianodocent is zij ook werkzaam als voice over/ stemacteur.
Bevlogen en creatief muziek maken met oog en oor voor detail staat centraal in haar lessen.
Tweemaal per jaar is er een leerlingenconcert. Hierin ruim aandacht voor samenspel met andere instrumentalisten en regelmatig aangevuld met wat theater, dans of beeldende vorming.

Carlijn Budde is naast pianodocent ook dirigent en docent algemene muzikale vorming. Voor haar is belangrijk bij het lesgeven: het genieten van muziek maken, en de leerling vrij maken om zich te uiten op zijn/haar instrument. Carlijn heeft zich gespecialiseerd in: het jonge kind, pianospelen zonder noten lezen, intuïtief pianospelen, en pianoles aan dove mensen met een cochleair implantaat. Wil je meer weten? Neem een kijkje op haar website: www.carlijnbudde.nl

Haiko Boonstra studeerde piano en orkestdirectie aan het Conservatorium van Amsterdam en volgde masterclasses in binnen- en buitenland. Behalve als dirigent en pianodocent is hij ook werkzaam als Artist Manager. Zijn ervaring en passie voor muziek wil hij graag overbrengen op zowel beginnende als gevorderde leerlingen. Tijdens de lessen is er aandacht voor houding, techniek, muzikaliteit, concentratie, verbeeldingskracht en speelplezier. Minstens eenmaal per jaar organiseert hij een voorspeelmiddag.

Terug naar overzicht Aanmelden