Gitaar, akoestisch

Doelgroep: vanaf 6 jaar t/m volwassenen
Duur: schooljaar
Lesduur: 20 of 30 minuten per week
Docent(en): Ruud Harte, Rob Kietselaer

Gitaar is een instrument waarop je veel verschillende muziekstijlen kunt spelen. Zo kun je klassiek gitaar leren spelen of popmuziek (en alles wat daar tussen zit). Een combinatie van die twee is natuurlijk ook mogelijk. De gitaarlessen zijn overwegend individueel. Dit komt doordat gitaar leren spelen in het begin niet heel gemakkelijk is. Op verzoek is het wel mogelijk om hier van af te wijken. Persoonlijke aandacht zorgt ervoor dat je je optimaal kunt ontwikkelen

Gitaar, akoestisch

 

Is een instrument nodig voor de les?

Om goed te leren spelen is het nodig dat je ook thuis oefent. Het is daarom nodig om zelf een gitaar aan te schaffen. Gitaar is een populair instrument en er zijn genoeg muziekwinkels waar je een gitaar kunt kopen. Gitaren zijn er ook in bijna alle prijsklassen. Vanaf ongeveer € 80,= heb je al een gitaar. Voor de proeflessen is het niet nodig om zelf al een gitaar te hebben. Ook kan de docent je tijdens de proeflessen tips geven voor het soort gitaar wat je nodig hebt.

Zijn er verdere benodigdheden?

Als je gitaar gaat leren spelen heb je ook een voetenbankje nodig. Een voetenbankje zorgt ervoor dat je een optimale houding aan kunt nemen om gitaar te spelen. Ook is een stemapparaatje erg handig. De snaren van de gitaar ontstemmen regelmatig en het is nog een hele klus om goed te leren stemmen. Verder is het ook handig om een muziekstandaard te hebben waar je je muziek op kunt zetten.

Bladmuziek

Als je begint met gitaarlessen zul je eerst uit een basismethode moeten leren. Hier leer je de basistechnieken van de gitaar en het noten lezen. Als de methode is afgerond kun je allerlei verschillende kanten op. Welke kant dit zal zijn hangt af van de leerling. In sommige gevallen wijk ik hier vanaf. Dan houden we ons voor al bezig met akkoorden en tabs.

Waar worden de lessen gegeven?

De lessen worden  gegeven in MFA “Kersentuin” Camminghalaan 27B, 3981 GD in Bunnik.

Van wie krijg je les?

Je krijgt les van Ruud Harte of Rob Kietselaer.

Ruud heeft zowel zijn Bachelor, als zijn Master studie klassiek gitaar gedaan aan het Artez conservatorium. Tijdens zijn studie kreeg hij lessen van Lydia Kennedy en Frans van Gurp. Ruud heeft een aantal jaar ervaring in het lesgeven als privédocent en op verschillende muziekscholen. Naast de verzorging van individuele lessen geeft hij ook leiding aan het gitaarensemble van de muziekschool.

Rob studeerde klassiek gitaar aan het Conservatorium in Hilversum en Rotterdam. Hij kreeg les van o.a. Lydia Kennedy en Jorge Oraison. Hij volgde een aantal masterclasses bij David Russell. Hij heeft ruim 30 jaar ervaring met het geven van gitaarlessen op verschillende niveaus en aan leerlingen van allerlei leeftijden in diverse stijlen en speeltechnieken.
De lessen zijn gebaseerd op de interesse van de leerling. Je kunt bij hem kiezen voor een bepaalde (akoestische) gitaarstijl, maar je kan ook het gitaarlandschap verkennen van Klassieke Muziek, Flamenco, Finger-picking, liedbegeleiding en improvisatie. Met deze gevarieerdheid wil hij tegemoet komen aan de grote veelzijdigheid van de gitaar.

Filosofie

Muziek maken moet vooral leuk zijn. We proberen altijd zoveel mogelijk rekening te houden met de wensen van de leerling. Vooral bij popmuziek verwachten we dat de leerling ook zelf met een inbreng komt. Het is altijd leuk om de muziek te spelen waar je zelf ook graag naar luistert.

Terug naar overzicht Aanmelden