Cello

Doelgroep: vanaf 7 jaar t/m volwassenen
Duur: schooljaar
Lesduur: 20 of 30 min per week
Docent(en): Hanne Steffers

De cello

De cello is de op één na grootste van de viool-familie. Omdat hij zo’n mooie warme klank heeft wordt hij vaak gekozen om te gaan spelen. Ook door zijn dubbele functie is het een interessant instrument. In een symfonie-orkest kun je dat erg goed horen. De ene keer speelt hij met de contrabas de ondersteunende baspartij, de andere keer hoor je dat de cello zangerige partijen met de viool meespeelt. Als solo-instrument blinkt hij uit door zijn melancholieke maar ook stoere klank. Alhoewel de meeste muziek toch wat klassiek georiënteerd is zie je de cello steeds vaker bij lichtere muziek.

Huur/aanschaf van een instrument

Cello’s zijn er in allerlei maten, afhankelijk van grootte en leeftijd van de speler. Gebruikelijk is dat je eerst een tijdje een cello huurt. Dit kan bij de vioolbouwer (informatie bij de docente) maar de school heeft eveneens 2 kleine cellootjes in de verhuur voor het eerste jaar. Bij eventuele aanschaf van een instrument gaat vaak de reeds betaalde huur van 1 jaar af van de aankoopprijs. Prettig ook om te weten is dat een cello meestal zijn waarde behoudt dus altijd weer in te leveren is bij een vioolbouwer.

Beginleeftijd

Vanaf 7 á 8 jaar kun je met cellospelen goed beginnen maar iedereen, jong en oud, kan het leren!

Benodigdheden

Een muziekstandaard, een cellolatje (meestal meegeleverd door de vioolbouwer anders zelf te maken) en een stemapparaatje zou prettig zijn (als er geen piano thuis staat). Informatie bij docente. Uiteraard moet er ook nog muziek worden aangeschaft. (Kan via internet/telefoon bij Broekmans en van Poppel.) Veel methodes en leuke boeken zijn er met cd begeleiding waardoor studeren steeds leuker wordt!

Waar/van wie

De lessen worden op maandag gegeven in MFA “Kersentuin” Camminghalaan 27B, 3981 GD in Bunnik.  De lessen worden gegeven door Hanne Steffers.

Tijdens mijn cellostudie in Utrecht was ik al bezig met les geven en trad ik op met verschillende ensembles en orkesten. Nu treed ik veel op met mijn vaste cello ensemble Two of a Kind. Nadat ik mijn mastergraad heb behaald, ging ik door met lesgeven.

Lesgeven is vol variatie en ontdekkingen. Elke leerling heeft zijn eigen stappenplan nodig want elke leerling is anders en heeft andere aandachtspunten nodig. Naast het geven van de nodige basis, techniek en routine in het oefenen ben ik altijd opzoek naar ‘aha’ momenten. Het moment dat je iets hebt geleerd wat je in je ‘rugzakje’ kunt stoppen, om zo steeds beter muziek te kunnen maken met dit mooie instrument!

Terug naar overzicht Aanmelden