Basgitaar

Doelgroep: Alle leeftijden
Duur: Cursusjaar
Lesduur: 20 of 30 minuten
Docent(en): Felix Bruyn

Basgitaar

Grooven! Daar draait het allemaal om bij basgitaar spelen. Samen met de drummer vormt de bassist het fundament van elke pop-, rock-, of funkband. Zonder de bas stort alles in elkaar.

In de lessen leer je, naast de basistechnieken van het basgitaar spelen, hoe je zo snel mogelijk jouw favoriete nummers mee kunt spelen op je eigen niveau.

Later leer je aan de hand van muziektheorie en bestaande nummers hoe je jouw eigen baspartijen bij nummers kunt bedenken. Dit gaat natuurlijk ook altijd op je eigen tempo en niveau.

Naast muzikaliteit staat creativiteit dus ook centraal in de lessen.

Wat is een basgitaar eigenlijk?

De basgitaar lijkt op het eerste gezicht wel wat op de elektrische gitaar maar er zijn een aantal wezenlijke verschillen.

Het eerste wat opvalt is dat de snaren langer en dikker zijn dan die op een gitaar. Daarnaast zijn het er maar vier in plaats van zes.

De vier snaren van de basgitaar klinken precies een octaaf lager dan de laagst klinkende vier snaren van de gitaar. Heel wat meer bas dus! Soms wordt er zelfs nog een extra lage vijfde snaar aan toe gevoegd.

De meeste basgitaren zijn elektrisch. Je moet ze aansluiten op een basversterker om goed hoorbaar te zijn. Er bestaan ook akoestische basgitaren (niet te verwarren met de contrabas, die een heel stuk groter is en rechtop wordt gespeeld).

Wat heb je nodig voor de les?

Om basgitaar te kunnen spelen heb je het volgende nodig:

– Basgitaar (elektrisch)

– Basversterker (geruststelling voor ouders en buren: er zit een volumeknop op!)

– Gitaarkabel

In de meeste muziekwinkels kun je zogenaamde starterpakketten kopen die al helemaal compleet zijn. Deze pakketten zijn van goede kwaliteit, kosten vaak rond de 200 euro en zijn ideaal voor als je begint met basgitaarspelen. Voor advies kun je natuurlijk ook altijd terecht bij de docent.

Er bestaan ook akoestische basgitaren, daar heb je geen versterker bij nodig. Akoestische basgitaren zijn wel een stuk minder handzaam door de dikke klankkast en daardoor minder geschikt voor kinderen of beginners.

Verder heb je iets nodig waarop je thuis muziek kunt afluisteren. In de les wordt veel meegespeeld met bestaande nummers en die moet je thuis natuurlijk kunnen oefenen.

Waar en wanneer worden de lessen gegeven?

De lessen worden op donderdag gegeven in MFA “Kersentuin” Camminghalaan 27B, 3981 GD in Bunnik.

Van wie krijg je les?

Felix Bruyn is docent basgitaar. Felix heeft Jazz en Pop gitaar gestudeerd aan het Utrechts Conservatorium en speelt basgitaar in de Goudse rockband ‘The Tambles’.

Terug naar overzicht Aanmelden