Contrabas

Doelgroep: vanaf 4 jaar maar ideaal vanaf 7-8 jaar t/m volwassenen
Duur: schooljaar
Lesduur: 30 minuten per week
Docent(en): Norma Brooks

DE CONTRABAS

De contrabas is het allergrootste strijkinstrument; het instrument wordt soms ook “grootvader” van de vioolfamilie genoemd! De contrabas heeft een zeer belangrijke rol in de muziek. Hij zorgt voor het fundament, de basis, van alle muziek en is vaak ook de hartslag van muziek.

Docent Norma Brooks: “Ik houd erg van dit instrument en zijn donkere, warme klank en wil graag mijn passie voor de contrabas met anderen delen. De contrabas (baslijn) past in elke stijl van muziek over de hele wereld. Barok, klassiek, jazz, pop, reggae, volksmuziek, dansmuziek…

De afgelopen jaren zijn er veel ontwikkelingen geweest rond het instrument zelf. Er bestaan nu kleine contrabassen die zelfs kleiner dan een cello zijn. Je hoeft dus niet te wachten tot je groot genoeg gegroeid bent om achter een contrabas te staan. Iedereen die de contrabas wil leren spelen is welkom; ik zorg ervoor dat deze wens gerealiseerd wordt.”

Instrument regelen

Norma: “Als je een proefles bij mij op de muziekschool komt doen dan zorg ik voor een instrument dat bij je past. Die mag je helaas niet meteen meenemen naar huis 😉 Als je besluit contrabaslessen te gaan volgen dan help ik je een geschikt huurinstrument te vinden. Er zijn meerdere vioolbouwers en muziekwinkels die instrumenten verhuren. Daar krijg je ook een strijkstok en een beschermende hoes bij.”

Voor wie?

Kinderen vanaf 4 jaar kunnen les nemen, maar de ideale leeftijd is 7-8 jaar. En volwassenen zijn natuurlijk ook zeer welkom. Als je een sterk gevoel voor ritme hebt en je zit liever niet stil dan is de contrabas misschien iets voor jou! De contrabas is geschikt voor bijvoorbeeld kinderen die niet de fijne motoriek hebben om viool te leren spelen maar wel graag een strijkinstrument willen spelen.

Bij Norma leer je de contrabas staand te spelen. Staand spelen geeft je veel bewegingsvrijheid.

De contrabas is namelijk een zeer lichamelijk instrument. Dat betekent dat je je hele lichaam en allerlei spieren gebruikt, maar wel op een ontspannen manier. Een goede balans en vorm zullen blessures of slechte speelgewoontes voorkomen.

Methodes

Voor de contrabaslessen worden diverse methodeboeken gebruikt omdat het fijn is materiaal te hebben dat past bij de leerling. Norma: “Ik kies muziek, liedjes en oefeningen die geschikt zijn voor ieder persoonlijk. Het is een beetje maatwerk. In mijn lessen leer je ook door veel te luisteren, kijken en nadoen. Ook zijn er spelletjes die ik gebruik: ritmische oefeningen en liedjes die aangepast worden aan de leeftijd. Het is heel belangrijk dat de lessen leuk blijven. Zo creeër je de mooiste manier van leren.”

Waar

De lessen worden gegeven in de Muziekschool De Kromme Rijn in Bunnik.

Lessen worden donderdags vanaf 15.00u gegeven en duren 30 minuten.

Wie

De contrabasdocent Norma Brooks stelt zich aan u voor:

“Ik heb meer dan 35 jaar in professionele orkesten gespeeld in Nederland, Mexico, de VS, India en IJsland. Ook heb ik veel kamermuziek gespeeld. Na mijn vaste werk in orkesten besloot ik mij meer op het lesgeven te concentreren. Ik ben gediplomeerd Suzuki Contrabas Docent – één van de twee in Nederland. Mijn muziekdiploma heb ik behaald in Bloomington, Indiana University, VS, waar ik ook geboren ben.”

Terug naar overzicht Aanmelden